Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Śląska kuchnia to prawdziwe bogactwo

11 października w Gminnym Ośrodku Kultury w Woli odbył się III Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej.

konkurs kulinarny

To już trzecia edycja konkursu kulinarnego, którego organizatorami są powiat pszczyński, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Pszczynie oraz gminy powiatu. Konkurs odbywa się co roku na terenie innej gminy. Dotychczas motywem przewodnim smakowitej rywalizacji były potrawy Wielkanoce (2016 r.) oraz gęś marcińska i wyskubek (2017 r.). W tym roku zajrzeliśmy do spiżarni śląskich gospodyń - uczestniczki musiały zaprezentować najlepsze przetwory oraz potrawy z kiszonej kapusty.

W konkursie wzięło udział siedem zespołów, które zgłaszały gminy: KGW Kobielice, KGW Jankowice, KGW Piasek, KGW Pniówek, KGW Kobiór, KGW Goczałkowice-Zdrój oraz KGW Miedźna. Gospodarzem wydarzenia była gmina Miedźna.

Gości przywitali wicestarosta pszczyński, Krystian Szostak, wójt gminy Miedźna, Bogdan Taranowski oraz Anna Rogala-Romanek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.

Potrawy oceniało specjalnie powołane na ten cel jury w składzie: Agnieszka Szymula, autorka wykładów i publikacji na temat śląskiej kultury, Zofia Szołdra, dyrektor goczałkowickiego GOK, Paweł Bigos, szef kuchni oraz Remigiusz Rączka. Komisja oceniała trzy potrawy - danie z wykorzystaniem kiszonej kapusty, marynaty oraz zaprawy warzywne i owocowe, a także przetwory mięsne. Jury przyznawało od 1 do 5 punktów za każde danie, biorąc pod uwagę smak, oryginalność, wykorzystanie produktu, sposób podania oraz związek potrawy z tradycją.

Rywalizacja była wyrównana, jednak ostatecznie serca jurorów podbiły potrawy przygotowane przez gospodynie z KGW Pniówek. Na drugim miejscu uplasowały się gospodynie z KGW Goczałkowice, a trzecim KGW Kobielice. Swoją nagrodę mogła również przyznać zebrana publiczność. Tutaj najwięcej głosów zdobyły potrawy przygotowane przez gospodynie z Miedźnej.

- Ogromnie się cieszę, że mamy takie dania i możemy się tym chwalić. Kuchnia śląska jest prawdziwym bogactwem.Często słyszymy pochwały śląskiej kuchni i pracowitości Ślązaczek - podkreślał przewodniczący jury, Remigiusz Rączka.

III Powiatowy Konkurs Kulinarny uświetnił swym występem Zespół Wolanie. Wszystkie zespoły biorące udział w tegorocznej edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody.

Inne wiadomości

  • Zdrowie

    Wybierz siebie, bo nikt nie zrobi tego lepiej niż Ty

    27-29 czerwca, pckul wypełni się energią, emocjami i kreatywnością. Wszystko za sprawą Festiwalu Wybierz Siebie. Stowarzyszenie Naturalnie dla Zdrowia zaprasza każdego, kto szuka kontaktu ze sobą, z innymi, lepszej komunikacji, akceptacji, inspiracji oraz każdego, kto chce zadbać o ciało, umysł i ducha oraz odkrywać własne wartości i potrzeby.

  • Ogólne

    Wakacyjny Turniej Pickleballa

    Powiatowy Ośrodek Sportu i Rekreacji w Pszczynie zaprasza 28 czerwca na Wakacyjny Turniej Pickleballa. Zawody zostaną rozegrane w kategorii „debel rotacyjny dzieci” oraz „wschodzące gwiazdy”, singiel kobiet, singiel open, debel open oraz mikst a także OPEN.

  • Przedsiębiorczość

    Młodzi szukają pracy na lato. Licznie odwiedzili Kiermasz Pracy Wakacyjnej

    Gdy jedni podczas wakacji chcą odpocząć, drudzy szukają możliwości, by dorobić. Żeby ułatwić młodym znalezienie zajęcia na lato, Powiatowy Urząd Pracy w Pszczynie zorganizował Kiermasz Pracy Wakacyjnej. Wydarzenie na rynek w Pszczynie przyciągnęło wiele młodych osób.