Starosta i burmistrz serowali Zupę Wigilijną na pszczyńskim rynku
Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia starosta i burmistrz częstowali mieszkańców Zupą Wigilijną. Pszczyńscy restauratorzy przygotowali wigilijne potrawy.

Ogromny kocioł parującej, pysznej zupy pieczarkowej przygotowali strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Pszczynie. Wykorzystali 80 kg pieczarek, 40 kg mięsa, 20 kg ziemniaków, 25 kg włoszczyzny i 20 litrów śmietany. Zupą można było poczęstować się na miejscu, ale też zabrać do domu we własnym naczyniu.
Posiłkiem częstowali: Barbara Bandoła, starosta pszczyński oraz Dariusz Skrobol, burmistrz Pszczyny. - W tym roku 320 litrów pożywnej zupy pieczarkowej, czyli około 800 porcji rozeszło się w rekordowym tempie - w 1 godzinę i 20 minut. Namiot na pszczyńskim rynku odwiedziły tłumy mieszkańców, którzy mogli skosztować nie tylko strażackiej pieczarkowej, ale też innych świątecznych potraw, serwowanych przez pszczyńskich restauratorów, którym bardzo dziękujemy za włączenie się do tej akcji - mówi starosta Barbara Bandoła.
Restauratorzy z Patio Con Gusto, Restauracji Zacisze, RiM s.c. Rarytasy i Maszkiety oraz Książęcej Bażantarni częstowali pierogami, krokietami, barszczem z uszkami, rybą z kapustą i ziemniakami oraz zupą grzybową.
Organizatorami Zupy Wigilijnej były: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Urząd Miejski w Pszczynie oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie. Partnerzy akcji to: Zakład Mięsno-Wędliniarski Kania z Czarkowa, Mir-Max Penkala z Pielgrzymowic, Producent Marchwi Dzida Produkt z Goczałkowic-Zdroju, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Pszczynie oraz Uprawa Pieczarek Świerkot z Wisły Wielkiej.
Zupa Wigilijna to akcja zapoczątkowana kilkanaście lat temu przez ówczesnego starostę pszczyńskiego, Józefa Tetlę, który zmarł we wrześniu tego roku.
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego