Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Zupa Wigilijna rozeszła się w mig

Mieszkańcy powiatu na pszczyńskim rynku częstowali się pyszną, strażacką Zupą Wigilijną oraz świątecznymi potrawami serwowanymi przez restauratorów.

zupa wigilijna

80 kg pieczarek, 40 kg mięsa, 20 kg ziemniaków, 25 kg włoszczyzny i 20 litrów śmietany - to składniki, z których strażacy z OSP Pszczyna ugotowali kocioł pysznej zupy pieczarkowej. Zupą można było poczęstować się na miejscu, ale też zabrać do domu we własnym naczyniu.

- Strażacy przygotowali 300 litrów gorącego, pożywnego posiłku. Zupa bardzo wszystkim smakowała i zaledwie po dwóch godzinach nalewano ostatnią porcję - mówi starosta Barbara Bandoła, która z zastępcą burmistrza, Barbarą Sopot-Zembok przyłączyła się do nalewania zupy.

Namiot na pszczyńskim rynku odwiedziły tłumy mieszkańców, którzy mogli skosztować nie tylko strażackiej pieczarkowej, ale też innych świątecznych potraw, serwowanych przez pszczyńskich restauratorów z Punktu „G”astronomicznego Bistro&Bar, Patio Con Gusto, Karczmy Kuban, Restauracji Zacisze, RiM s.c. Rarytasy i Maszkiety oraz Książęcej Bażantarni. Można było się częstować pierogami na wiele sposobów - m.in. z kapustą i grzybami, ruskimi, krokietami, barszczem z uszkami, rybą z warzywami czy łazankami.

Organizatorami Zupy Wigilijnej były: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Urząd Miejski w Pszczynie oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie. Partnerzy akcji to: Zakłady Mięsne Henryk Kania, Producent Marchwi Dzida Produkt, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Pszczynie, Piekarnia Nowak z Brzeźc oraz Uprawa Pieczarek "Świerkot".

Inne wiadomości