Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Gospodynie z Ćwiklic na festiwalu kulinarnym

17 i 18 czerwca Koło Gospodyń Wiejskich z Ćwiklic zaprezentowało się na Festiwalu Smaków Regionalnych w Ślesinie. Celem imprezy było promowanie tradycji kulinarnych regionu i zapoznanie się ze smakami innych regionów. Swój przyjazd zapowiedzieli również Kaszubi i Górale. Była to zatem niebywała okazja, aby spróbować potraw z różnych zakątków naszego kraju.

kgw ćwiklice

Impreza rozpoczęła się w sobotnie popołudnie na ślesińskim rynku, skąd uczestnicy przeszli kolorowym korowodem w strojach regionalnych do plaży.

Oprócz konsumpcji potraw, które przygotowali goście z  rożnych regionów w kraju, gotował również gość specjalny Festiwalu - współautor książki „Lekcja smaków”, reprezentant narodowej kadry Polski na Erfurt 2016, znany z 4 edycji programu Top Chef - Patryk Dziamski.

Drugi dzień festiwalu to opowieść o cukiernictwie. Słodkości na ciepło i na zimno, warsztaty cukiernicze o tym, jak wykonać mini rzeźbę z czekolady, „Bieg Łasucha”, czy też pokaz jak zrobić lody tajskie - to wszystko czego mogli doświadczyć odwiedzający stoiska.

Nasi przedstawiciele zaprezentowali typowy wachlarz śląskich potraw, czyli były kluski z roladą i modrą kapustą, krupnioki, gołąbki i żurek śląski, a na deser oczywiście niezastąpiony śląski kołocz, kopa, a także legumina.
Wszystkim odwiedzającym niezmiernie smakowały nasze potrawy, dlatego często zgłaszali się po repetę.

(źródło: KGW Ćwiklice)

Inne wiadomości