Lokalni producenci oferowali pyszne specjały i piękne rękodzieło

Podczas inauguracji Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej można było skosztować miejscowych specjałów oraz podziwiać wyroby rzemieślnicze. Popis kulinarnych umiejętności dała Oliwia Piech, półfinalistka programu MasterChef Junior. Kolejny raz lokalne produkty promowane będą w pierwszy weekend lipca i sierpnia na parkingu przy goczałkowickiej zaporze.

Drewniane stoisko, w którym promowane są naturalne sery podczas Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Duże zainteresowanie ze strony przechodniów.

Każdy, kto w niedzielę zajrzał do pszczyńskiego parku w okolicach skansenu mógł wziąć udział w Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej organizowanym przez Powiat Pszczyński.

- Na stoiskach oferowane były smaczne i zdrowe albo bardzo piękne produkty, które są dziełem i pomysłem mieszkańców ziemi pszczyńskiej. To jest ich wielka wartość. Warto promować naszych twórców i ich specjały. Cieszy nas, że zainteresowanie mieszkańców i turystów było ogromne - podkreśla Barbara Bandoła, starosta pszczyński.

Lokalni wytwórcy promowali produkty kuchni regionalnej oraz wyroby rękodzielnicze. Na smakoszy czekały między innymi naturalne sery, przetwory, lokalne dania, makarony, miody, były także naturalne kosmetyki, wyroby z lawendy, piękne rękodzieło - torebki, maskotki i inne.

Gospodarstwo Przewoźnikówka to rodzinna zagroda w Pielgrzymowicach pachnąca serami. Prowadzą je Marlena i Piotr Przewoźnikowie, którym pomagają dzieci oraz mama pana Piotra. Rodzina zajmuje się produkcją serów z mleka zwierząt hodowanych w gospodarstwie. - Mamy krowy rasy Jersey i kozy alpejskie. Robimy sery dojrzewające, świeże, twarogowe, oferujemy mleko, śmietanę, masło i maślankę. Podstawą jest dobrej jakości mleko oraz zioła, podpuszczka i sól. Najprostsze przepisy są najlepsze - mówi pani Marlena.

Fromażeria GRUNeR promowała sery wytwarzane wg receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, Wiejska Chata oferowała makarony, jaja wiejskie, przetwory, chleb ze smalcem i inne smakołyki. Anna Mazur, która w Studzienicach prowadzi gospodarstwo „Lawenda pod lasem” oferowała sadzonki, fusetki, susz oraz wodę lawendową. Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej promowało różne rodzaje miodów, firma BeEco oferowała naturalnie wyrabiane kosmetyki i mydła, Rarytasy i Maszkety serwowały pyszne pierogi, krokiety, karminadle, a pani Bożena Rokita z Goczałkowic-Zdroju promowała ręcznie robione zabawki, serwetki, obrusy, torby.

W skansenie tajniki swojego kulinarnego warsztatu prezentowała Oliwia Piech, 13-letnia mieszkanka Studzienic, która dotarła do półfinału 6. edycji programu MasterChef Junior. Oliwia przygotowała tartaletki z kremem patissiere, tartaletki z kremem pistacjowym oraz pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami. Licznie zgromadzona publiczność pytała o rady i kosztowała przygotowanych przez nią specjałów. W skansenie mozna było oglądać występy zepsołów regionalnych ziemi pszczyńskiej w ramach wydarzenia "Stawianie Moika" organizowanego przez Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej.

Lokalni twórcy będą promować swoje wyroby i usługi także w pierwszy weekend lipca i sierpnia na parkingu przy goczałkowickiej zaporze. Wcześniej wzięli udział w bezpłatnych warsztatach z zakresu promocji lokalnych produktów, które poprowadziła Olga Gałek z Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych.

Warsztaty i festiwal organizowane są w ramach projektu „Kuźnia kapitału ludzkiego i społecznego - podnoszenie kompetencji społeczności lokalnej w zakresie promocji lokalnych produktów Ziemi Pszczyńskiej” realizowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Pszczyńska”.

Logotypy Unii Europejskiej - 16 żółtych gwiazdek na niebieskim tle, programu Leader, LGD Ziamia Pszczyńska oraz Programu Rozowju Obszarów Wiejksich na lata 2014-2020.

Inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej

Pokaz kulinarny Oliwii Piech i wydarzenia w skansenie

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Lokalne produkty wizytówką naszego regionu

    W pszczyńskim starostwie lokalni twórcy z terenu powiatu pszczyńskiego poznali sposoby promowania lokalnych produktów. W niedzielę, 6 czerwca wezmą udział w Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie Oliwia Piech - półfinalistka programu MasterChef Junior.

  • Zdrowie

    Szybsze szczepienie dla 150 osób dziennie

    W Powiatowym Punkcie Szczepień Powszechnych w Pszczynie od środy 23 czerwca będzie można zaszczepić się przeciwko COVID-19 bez wcześniejszego umawiania się na konkretny termin i godzinę. Przez pięć dni w tygodniu (poza sobotami i niedzielami) dodatkowo będzie mogło przyjąć szczepionkę po 150 osób.