Lokalne produkty wizytówką naszego regionu

W pszczyńskim starostwie lokalni twórcy z terenu powiatu pszczyńskiego poznali sposoby promowania lokalnych produktów. W niedzielę, 6 czerwca wezmą udział w Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie Oliwia Piech - półfinalistka programu MasterChef Junior.

Olga Gałek w trakcie prowadzenia warsztatów dla lokalnych twórców w sali sesyjnej pszczyńskiego starostwa.

W warsztatach z promocji lokalnych produktów wzięło udział kilkunastu lokalnych twórców oferujących m.in. naturalne kosmetyki, wyroby z lawendy, produkty pszczele, swojskie wyroby, w tym m.in. sery i makarony oraz rękodzieło - maskotki, turbany, ceramikę. - Przeprowadzając warsztaty chcemy pomóc lokalnym twórcom w wypromowaniu produktów, które tworzą własną głową i rękami - mówił Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.

Warsztaty dla twórców z terenu powiatu pszczyńskiego przeprowadziła Olga Gałek, która od 10 lat prowadzi Fundację Miejsc i Ludzi Aktywnych, autorka polskiej definicji produktu lokalnego, która współpracowała z kilkunastoma regionami w zakresie budowania marki lokalnej. - Jeżeli chodzi o produkt lokalny to poruszamy się w sferze definicji zarówno produktów spożywczych, rękodzielniczych, ale także inicjatyw i wydarzeń. Nie myślmy, że produkt lokalny to tylko coś, co można zjeść - mówiła Olga Gałek, specjalista ds. marki lokalnej i produktu lokalnego.

Uczestnicy warsztatów poznali sposoby promowania lokalnych produktów i usług oraz dowiedzieli się, jakie problemy napotykają lokalnych producentów. W trakcie spotkania wymienili się także swoich spostrzeżeniami.

Warsztaty z zakresu promocji lokalnych produktów to jedno z wydarzeń projektu. W niedzielę, 6 czerwca w parku przy pszczyńskim skansenie o godz. 12.00 odbędzie się inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Do godz. 18.00 lokalni twórcy w ramach stoisk będą promować swoje produkty i usługi. Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie Oliwia Piech ze Studzienic. Talent półfinalistki programu MasterChef Junior będzie można podziwiać w skansenie od godz. 14.00 do 17.00. W pierwszy weekend lipca oraz sierpnia lokalne wyroby będą promowane na parkingu przy goczałkowickiej zaporze.

Oliwia Piech w białym fartuchu z logo MasterChef Junior.
Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie półfinalistka programu MasterChef Junior - Oliwia Piech ze Studzienic • fot. Fb/OliwiaPiech

Warsztaty i festiwal organizowane są w ramach projektu „Kuźnia kapitału ludzkiego i społecznego - podnoszenie kompetencji społeczności lokalnej w zakresie promocji lokalnych produktów Ziemi Pszczyńskiej” realizowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Pszczyńska”.

Plakat z harmonogramem Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Lokalni producenci oferowali pyszne specjały i piękne rękodzieło

    Podczas inauguracji Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej można było skosztować miejscowych specjałów oraz podziwiać wyroby rzemieślnicze. Popis kulinarnych umiejętności dała Oliwia Piech, półfinalistka programu MasterChef Junior. Kolejny raz lokalne produkty promowane będą w pierwszy weekend lipca i sierpnia na parkingu przy goczałkowickiej zaporze.

  • Przedsiębiorczość

    Młodzi i chętni do pracy

    Ogromnym zainteresowaniem cieszył się Kiermasz Pracy Wakacyjnej, zorganizowany przez Powiatowy Urząd Pracy w Pszczynie.