Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Promocja książki z przepisami gospodyń z powiatu pszczyńskiego

Zapraszamy na promocję najnowszej publikacji wydanej przez Powiat Pszczyński „Tradycje i Kulinaria Ziemi Pszczyńskiej”. Wydarzenie, połączone ze spotkaniem z kołami gospodyń wiejskich z terenu powiatu, odbędzie się w czwartek, 20 marca o godzinie 16:00 w sali gimnastycznej Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie. Wstęp jest wolny.

Okładka książki z napisem tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej oraz zdjęciami tradycyjnych pszczyńskich deserów

Publikacja zawiera zbiór przepisów na tradycyjne, lokalne dania, przekazywane z pokolenia na pokolenie na ziemi pszczyńskiej. To opowieść o dziedzictwie, którym dzielą się z nami nasze babcie, mamy i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu pszczyńskiego.

Książka jest podsumowaniem sześciu edycji Powiatowych Konkursów „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej”, które Powiat Pszczyński organizował wspólnie z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Gospodarzem każdego z nich była inna gmina, a ich tematyka skupiała się na: wielkanocy, gęsi marcińskiej, kiszonej kapuście i innych przetworach, rybach, świniobiciu i maszketach na ziemi pszczyńskiej.

- Ziemia Pszczyńska, bogata w tradycje i zwyczaje, może poszczycić się unikalnym dziedzictwem kulinarnym, które warto pielęgnować i przekazywać dalej. Dzięki tej książce, każdy z nas ma szansę stać się częścią tej wyjątkowej tradycji, odkrywając na nowo smaki, które od zawsze były bliskie sercu mieszkańców naszej ziemi - mówi Grzegorz Wanot, starosta pszczyński.

Podczas promocji nie zabraknie degustacji dań, przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych przez uczniów kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Zostaną one wykonane według przepisów zawartych w książce pod okiem gospodyń z KGW. Częścią promocji będą także rozmowy o tradycjach kulinarnych regionu, a uczestnicy będą mogli podziwiać występ Zespołu Pieśni i Tańca z Chorzowa.

Promocja publikacji odbędzie się w czwartek, 20 marca o godzinie 16:00 w sali gimnastycznej Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie w Pszczynie (ul. Szymanowskiego 12). Wstęp jest wolny.

Strona książki. Widoczny tekst oraz zdjęcie klusek i czerwonej kapusty

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Kolejne lokalne produkty ze znakiem jakości

    Kołocz, kluski, czepiec ludowy, witraże i rzeźby - to niektóre z nowych produktów, o które wzbogaciła się Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej w wyniku czwartego naboru wniosków. Markowe specjały wyróżnione certyfikatem będzie można poznać i posmakować podczas Jarmarku Wielkanocnego w skansenie, 12 i 13 kwietnia.

  • Ogólne

    Dyżur podatkowy pracowników US w Pszczynie w Punkcie kurierskim w Woli

    Mieszkańcy gminy Miedźna będą mieli okazję skorzystać z fachowej pomocy w zakresie rozliczeń podatkowych. Podczas specjalnego dyżuru eksperci Urzędu Skarbowego odpowiedzą na pytania dotyczące ulg, odliczeń oraz nowoczesnych narzędzi ułatwiających składanie deklaracji.