Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Wigilia na miedźniańskiej ziemi

Sześć Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Miedźna przygotowało tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne przysmaki na XXIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Jury przy jednym ze stołów wigilijnych nakrytych przez KGW w Miedźnej.
fot. Agnieszka Gowin | Powiat Pszczyński

Tegorocznym hasłem zmagań Kół Gospodyń Wiejskich w Domu Socjalnym we Frydku była „Wigilia na miedźniańskiej ziemi”. Gospodynie nakryły sześć stołów i zaserwowały wigilijną kolację. Zwycięstwo przyznano KGW w Woli. Na 2. miejscu znalazły się gospodynie z Miedźnej. 3. miejsce wywalczyły Panie z Frydku.

Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowały również KGW z Gilowic, Grzawy i Góry.
Na stołach królowały barszcz z uszkami, zupa grzybowa, żurek, karp smażony, kapusta z grzybami, szałot, pierogi, śledzie w śmietanie, kutia, moczka, makówki i pierniczki. Jury oceniając potrawy wigilijne pod uwagę brało smak, oryginalność, sposób podania i związek z tradycją. O oprawę artystyczną podczas konkursu zadbał Zespół „Swojanie” z Frydku, który na rozpoczęcie odśpiewał „Hymn Kółek Rolniczych”.

Organizatorami XXIII Gminnego Konkursu Potraw Regionalnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” pod patronatem Wójta Gminy Miedźna byli Gminny Związek Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Miedźnej.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Oświata

    Uczniowie mają już wakacje

    Młodzi ludzie kształcący się w szkołach powiatowych odebrali świadectwa - owoc wielu miesięcy pracy, zaangażowania i wytrwałości. Przed nimi dwa miesiące odpoczynku. Do szkolnych ławek powrócą dopiero 1 września.