Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Jak maszkety to tylko na Śląsku

Siedem Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu pszczyńskiego przygotowało śląskie maszkety na Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”. Na stołach królowały pyszne, tradycyjne desery i zakąski. Jurorzy najwyżej ocenili kołocz z rabarbarem i ozor w galarecie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu oraz śląską kopę i zimną płytę od KGW w Kobiórze.

Wszystkie uczestniczki konkursu z

Szósta edycja konkursu kulinarnego organizowanego przez Powiat Pszczyński, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Powiatowy Zespół w Pszczynie i w tym roku - Gminę Suszec była najsłodszą ze wszystkich, które odbyły się do tej pory. Gospodynie przygotowały pyszne ciasta, ciasteczka, szpajzy, kopy, do tego galerty, pasztety, śledzie i inne smaczne przekąski na zimno, znane i lubiane na ziemi pszczyńskiej.

Gości przywitali starosta pszczyńska Barbara Bandoła, wójt Gminy Suszec Marian Pawlas, przewodniczący Rady Gminy Suszec Szymon Sekta oraz zastępca dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Anna Szymik. - To wydarzenie pozwala przyjrzeć się temu, jak pięknie podtrzymywane są tradycje kulinarne na ziemi pszczyńskiej, które są ważną częścią naszego życia. Odbija się w nich historia. To, co było na stołach często pokazywało, na jakim etapie życia jesteśmy. Dobrze widzieć, że tradycje, które łączą nas wszystkich przekazywane są kolejnym pokoleniom - mówiła Barbara Bandoła, starosta pszczyńska.

Gospodynie z kgw w kobiórze przy swoim stole.
Śląska kopa i zimna płyta od KGW w Kobiórze podbiły serca oceniających desery i zakąski.

W tym roku konkurs obfitował w pyszne tradycyjne desery i śląskie zakąski. Gospodynie przypomniały babcine przepisy, zadbały o jakość produktów i smak serwowanych maszketów. Prócz dań konkursowych, gospodynie przygotowały także wiele innych śląskich przekąsek.

W Gminnym Ośrodku Kultury w Suszcu do kulinarnej rywalizacji stanęły członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z Suszca, Goczałkowic-Zdroju, Kobióra, Frydku, Jarząbkowic, Poręby i Starej Wsi.

Potrawy oceniało jury w składzie - etnograf Waldemar Szendera, restauratorka Anna Ryguła oraz plastyczka Sylwia Rybakowska. Ocenie poddawano wybrany deser i zakąskę. Liczył się smak, oryginalność, sposób podania oraz związek potrawy z tradycją.

Gospodynie z KGW w Suszcu przygotowały najlepszy kołocz z rabarbarem i ozor w galarecie.
Gospodynie z KGW w Suszcu przygotowały najlepszy kołocz z rabarbarem i ozor w galarecie.

Rywalizacja była wyrównana, jednak ostatecznie serca jurorów podbiły maszkety przygotowane przez gospodynie z KGW w Suszcu i Kobiórze. Na drugim miejscu uplasowały się gospodynie z KGW we Frydku, a trzecie miejsce ex aeqo zajęły Panie z Poręby i Goczałkowic-Zdroju. Wyróżnienia trafiły do gospodyń ze Starej Wsi i z Jarząbkowic. Swoją nagrodę mogła również przyznać publiczność. Tutaj najwięcej głosów zdobyła śląska kopa przygotowana przez gospodynie z Goczałkowic-Zdroju.

Wspólne biesiadowanie poprowadził Wojciech Lala. Na instrumentach przygrywali Bartłomiej Musioł i Bartosz Lala. VI Powiatowy Konkurs Kulinarny swoim występem na temat przygotowań weselnych uświetnił Zespół Radostowianki. Podczas spotkania wykład wygłosił Waldemar Szendera. O śląskich maszketach opowiedziała Anna Kine, mieszkanka Suszca.

Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody.

W poprzednich edycjach motywem przewodnim smacznej rywalizacji były potrawy Wielkanoce (2016 r. w Goczałkowicach-Zdroju), gęś marcińska i wyskubek (2017 r. w Kobiórze), przetwory i potrawy z kiszonej kapusty (2018 r. w Woli), ryby (2019 r. w Pielgrzymowicach) oraz potrawy charakterystyczne dla świniobicia na ziemi pszczyńskiej (2022 r. w Studzienicach).

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Zdrowie

    Wybierz siebie, bo nikt nie zrobi tego lepiej niż Ty

    27-29 czerwca, pckul wypełni się energią, emocjami i kreatywnością. Wszystko za sprawą Festiwalu Wybierz Siebie. Stowarzyszenie Naturalnie dla Zdrowia zaprasza każdego, kto szuka kontaktu ze sobą, z innymi, lepszej komunikacji, akceptacji, inspiracji oraz każdego, kto chce zadbać o ciało, umysł i ducha oraz odkrywać własne wartości i potrzeby.

  • Ogólne

    Wakacyjny Turniej Pickleballa

    Powiatowy Ośrodek Sportu i Rekreacji w Pszczynie zaprasza 28 czerwca na Wakacyjny Turniej Pickleballa. Zawody zostaną rozegrane w kategorii „debel rotacyjny dzieci” oraz „wschodzące gwiazdy”, singiel kobiet, singiel open, debel open oraz mikst a także OPEN.

  • Przedsiębiorczość

    Młodzi szukają pracy na lato. Licznie odwiedzili Kiermasz Pracy Wakacyjnej

    Gdy jedni podczas wakacji chcą odpocząć, drudzy szukają możliwości, by dorobić. Żeby ułatwić młodym znalezienie zajęcia na lato, Powiatowy Urząd Pracy w Pszczynie zorganizował Kiermasz Pracy Wakacyjnej. Wydarzenie na rynek w Pszczynie przyciągnęło wiele młodych osób.