Powiat Pszczyński zaprasza na Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej
3 i 4 czerwca na pszczyńskim rynku będzie można poznać, posmakować i zaopatrzyć się w cenne lokalnie produkty, które otrzymały certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Będzie to także weekend kultury ludowej za sprawą „Małego Brzymu” oraz „Spotkań pod Brzymem”.

Pierwszy weekend czerwca będzie wielkim świętem zespołów regionalnych i lokalnych producentów. 3 i 4 czerwca na rynku w Pszczynie w godzinach od 12.00 do 18.00 odbędzie się Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. W specjalnych stoiskach lokalni rolnicy, pszczelarze, rękodzielnicy, restauratorzy, koła gospodyń wiejskich i przedsiębiorcy będą oferować produkty wyróżnione znakiem jakości - Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej.
Grono producentów uhonorowanych znakiem jakości liczy 23 podmioty. W dwóch naborach certyfikat Lokalnej Marki przyznano łącznie 60 produktom lub grupom produktów. To m.in. wytwarzane w domowych zagrodach sery kozie i krowie, borowina i solanka z goczałkowickich złóż, kosmetyki, produkty z lawendy, chleb z łopaty, jaja, pszczyńskie grzybki, piwa rzemieślnicze, orzechy laskowe w łupinie, nudle suszeckie i pszczyńskie, pszczyńskie smarowidła w krauzach, zakwas wg domowej receptury na pszczyński żur, haft ręczny „pszczyńska róża”, lalki kolekcjonerskie w stroju pszczyńskim, miody z lokalnych pasiek, pyłek i pierzga pszczela czy polędwiczki po pszczyńsku.
- Jarmark Wielkanocny, który zorganizowaliśmy tuż przed świętami w pszczyńskim skansenie okazał się wielkim sukcesem. Tłumy mieszkańców i wielu turystów doceniło wysoką jakość lokalnych produktów i pracę naszych producentów, którzy wysprzedali niemal cały przygotowany asortyment. Te produkty są siłą naszego powiatu. Cieszy nas, że tak wiele osób docenia to, że są zdrowe, naturalne, przyjazne środowisku naturalnemu, wytwarzane dzięki pracy ludzkich rąk - mówi Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.
Podczas Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej swoje wyroby będą oferować: Pasieka św. Ambrożego, Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój, Lawenda pod lasem, BeEco, Piekarnia-Cukiernia Brzęczek Sp. k., Grűner Przetwórstwo Serów, Gospodarstwo Przewoźnikówka, Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne z Pawłowic, Gospodarstwo Rolne Szczotka z Ćwiklic, Brovar 16, Zbigniew Ciemniewski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze Tree Nuts z Jankowic, Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu, Farma Różnorodności, „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny, Pasieka Tomala, Gospodarstwo Rolno-Hodowlane Góra Sera z Góry, Pasieka Frysz oraz Bożena Rokita z Goczałkowic-Zdroju.
Koordynatorem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej jest Powiat Pszczyński.
Festiwal będzie towarzyszył przeglądom zespołów ludowych. 3 i 4 czerwca Powiatowe Ognisko Pracy Pozaszkolnej zaprasza na XXI Pszczyńskie Prezentacje Dziecięcych Zespołów Regionalnych „Mały Brzym”.
Ponad 250 młodych artystów będzie śpiewać, tańczyć oraz przedstawiać dawne zwyczaje i obrzędy. W ciągu dwóch dni na scenie zaprezentuje się 10 zespołów dziecięcych przede wszystkim z powiatu pszczyńskiego, ale też z gminy Węgierska Górka i Katowic. Idealnym zwieńczeniem pierwszego dnia będzie występ Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca „Katowice” Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. W niedzielę odbędzie się jeden z najstarszych w Polsce przeglądów zespołów ludowych - 47. Spotkania pod Brzymem.
Harmonogram wydarzenia
sobota, 3 czerwca
- godz. 12.00-18.00
stoiska z produktami Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej - godz. 12.30 - 15.30
Mały Brzym - XXI Pszczyńskie Prezentacje Dziecięcych Zespołów Regionalnych - godz. 16.00
Studencki Zespół Pieśni i Tańca "Katowice” Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
niedziela, 4 czerwca
- godz. 12.00 - 18.00
stoiska z produktami Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej - godz. 13.00 - 18.00
47. Spotkania pod Brzymem - Przeglądy Zespołów Regionalnych Ziemi Pszczyńskiej

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego