Powiat pszczyński - podstrona

Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej rośnie w siłę

Podczas Jarmarku Wielkanocnego w skansenie mieszkańcy i turyści mogli poznać i posmakować wszystkie cenne lokalnie produkty, które zostały oznakowane Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas I i II naboru wniosków.

Producenci, którzy otrzymali certyfikaty stoją obok siebie na scenie.

W niedzielę 2 kwietnia w skansenie starosta Barbara Bandoła, wicestarosta Damian Cieszewski oraz prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej i przewodniczący komisji certyfikacyjnej Grzegorz Cempura oficjalne wręczyli certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej dla 34 produktów cennych lokalnie, wytwarzanych przez 17 lokalnych producentów. Wszyscy producenci otrzymali też statuetki z logiem marki - różą pszczyńską.

Końcem marca do marki dołączyło 10 nowych producentów, a siedmiu z pierwszej edycji uzyskało znak jakości dla kolejnych swoich produktów. Tym samym grono producentów uhonorowanych znakiem jakości liczy już 23 podmioty. To zarówno rolnicy, pszczelarze, koła gospodyń wiejskich, rzemieślnicy i przedsiębiorcy. W dwóch naborach certyfikat Lokalnej Marki przyznano łącznie 60 produktom lub grupom produktów.

- Nawiązuje się współpraca między naszymi producentami. Firma BeEco i Uzdrowisko w Goczałkowicach-Zdroju otrzymały certyfikaty podczas I edycji Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. To spowodowało, że pani Beata Marekwia wyprodukowała linię kosmetyków dla goczałkowickiego uzdrowiska, której produkty w II naborze wyróżniliśmy znakiem jakości - mówił Grzegorz Cempura, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej i przewodniczący komisji certyfikacyjnej.

Każdy, kto w weekend 1 i 2 kwietnia odwiedził Jarmark Wielkanocny w skansenie mógł przekonać się o wysokiej jakości oznakowanych produktów - zarówno tych, które tworzą Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej od 2022 roku, jak również wyrobów wyróżnionych w tegorocznym naborze.

Wicestarosta podkreślał, że lokalna marka rozwija się i ma się dobrze. - Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej rozwija się, dzięki kreatywności i pomysłom producentów, ich produkty są doceniane, nie tylko w Polsce. Chcemy, aby była jeszcze bardziej widoczna. Nasi certyfikowani producenci otrzymali statuetki, które wprowadziliśmy przy II naborze. Otrzymają je też producenci, którzy certyfikat uzyskali w zeszłym roku. Zależny nam, aby każdy mógł postawić taką różę u siebie na stoisku, aby przyciągała wzrok i wzbudzała ciekawość klientów - mówił Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.

Starosta gratulowała lokalnym producentom otrzymania certyfikatów Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. - Rodzina to słowo, które oddaje klimat jaki wytworzył się wśród naszych wytwórców. Mamy tutaj przed sobą cudownych, aktywnych, przedsiębiorczych i mądrych ludzi, którzy potrafią brać sprawy w swoje ręce - mówiła Barbara Bandoła, starosta pszczyńska.

Producenci podpisali umowę na używanie znaku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej końcem marca. Certyfikaty zostały przyznane na dwa lata. Po tym czasie - jeżeli taka będzie ich wola - będą ponownie przechodzić proces certyfikacji, który sprawdzi, czy wytwarzane produkty nadal są wysokiej jakości.

Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej to znak jakości i potwierdzenie, że dany produkt pochodzi z powiatu pszczyńskiego, powstał z miejscowych surowców, jest przyjazny środowisku naturalnemu. O przyznaniu marki decydowała komisja certyfikacyjna, w skład której weszli m.in. przedstawiciele Powiatu Pszczyńskiego, Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz lokalni producenci.

Koordynatorem marki jest Powiat Pszczyński, a wszelkimi przedsięwzięciami związanymi z Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej zajmuje się Katarzyna Góra z Wydziału Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej Starostwa Powiatowego w Pszczynie.

Oficjalne wręczenie certyfikatów Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej

Produkty i grupy produktów, wyróżnione Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas II certyfikacji

  1. piwa rzemieślnicze Brovar 16: Pszczyńskie Miodowe, Pszczyński Pils, Pszczyńskie Pszeniczne, Pszczyński Koźlak, Pszczyńska Aipa, Pszczyńskie Bursztynowe wytwarzane przez Grupę Kozioł Sp. z o.o. z Pszczyny
  2. orzechy laskowe w łupinie wytwarzane przez Zbigniew Ciemniewski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze z Jankowic
  3. kule i kremy serowe „Podróże Księżnej Daisy”: kula serowa ze szczypiorkiem,
    kula serowa z kozieradką, kula serowa z zielonym pieprzem, kula serowa z lawendą i lebiodką, kula serowa z oliwkami, krem serowy rodos, krem serowy dalmacki, krem serowy z chrzanem i wędzonym pstrągiem wytwarzane przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
  4. serowa rolada pszczyńska: z ziołami i cebulką, z zielonym pieprzem, z melisą, z pomidorami i bazylią, z orzechami i migdałami, z kozieradką, z czarnuszką i pomidorem, z tradycyjną wędzonką, w piwie wytwarzana przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
  5. tort serowy VIZLA z orzechami wytwarzany przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
  6. suszecka ciap kapusta wytwarzana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu
  7. Nudle z Suszca wytwarzane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu
  8. Wiślańska bania z pomarańczą i wanilią wytwarzana przez Zytę Błąkałę (Farma Różnorodności) z Wisły Wielkiej
  9. produkty Borowinowe SPA: dezodorant w kremie Orzeźwienie, masło do ciała Przyjemność, mydło z borowiną, serum do twarzy Otulenie, wytwarzane przez
    BeEco Dobre Z Natury Beata Marekwia z Piasku dla Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o.
  10. Czosnku Wianek wytwarzany przez Jolantę Brandys (Gospodarstwo Brandys) z Mizerowa
  11. Kopa Jankowicka wytwarzana przez Karczmę Wiejską w Jankowicach
  12. rolada śląska z modrą kapustą i kluskami śląskimi wytwarzana przez Karczmę Wiejską w Jankowicach
  13. „W Krauzach” - Pszczyńskie Smarowidła: smalec ze skwarkami, smalec z pomidorami, wieprzowina z zielonym pieprzem, kaczka z jabłkiem wytwarzane przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny
  14. „W Krauzach” - zakwas wg domowej receptury pszczyński żur wytwarzany przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny
  15. „W Krauzach” - pszczyńskie pieczarki: pieczarki opiekane, pieczarki z pomidorami i chilli wytwarzane przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny
  16. „W Krauzach” - Pszczyńskie Smarowidła: konfitura z czerwonej cebuli w winie wytwarzana przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny
  17. haft ręczny „Pszczyńska Róża” wytwarzany przez Bożenę Rokitę z Goczałkowic-Zdroju
  18. lalki kolekcjonerskie w stroju pszczyńskim wytwarzane przez Bożenę Rokitę z Goczałkowic-Zdroju
  19. miód nektarowy rzepakowy, miód nektarowy wielokwiatowy, miód nektarowy lipowy z  Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
  20. pyłek pszczeli z Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
  21. pierzga pszczela z Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
  22. Nudle Pszczyńskie: naturalne, z dodatkiem szpinaku, z dodatkiem buraka wytwarzane przez Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic
  23. Polędwiczki po Pszczyńsku wytwarzane przez Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic
  24. miód lipowy, miód rzepakowy, miód akacjowy z Pasieki Frysz w Pawłowicach
  25. ser kozi z Pawłowic z szafranem wytwarzany przez Kozią Rodzinkę Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka z Pawłowic
  26. hydrolat lawendowy „Bartoszówka” wytwarzany przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
  27. wrzeciono lawendowe wytwarzane przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
  28. tabliczka zapachowa „Lawenda” wytwarzana przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
  29. olejek lawendowy wytwarzany przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
  30. twaróg - Frykas Babci Krysi wytwarzany przez Górę Sera - Jerzy Malcher Gospodarstwo Rolno-Hodowlane z Góry
  31. domowe sery żółte na bazie twarogu - Smakołyki Taty: klasyczne, z suszonymi pomidorami i czarnuszką, z kminkiem i prażoną cebulką, z czosnkiem, z chilli wytwarzane przez Górę Sera - Jerzy Malcher Gospodarstwo Rolno-Hodowlane z Góry
  32. mleko Jersey wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka - Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic
  33. mleko kozie wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka - Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic
  34. Świeżaki - sery świeże z dodatkiem ziół, warzyw, bakalii: naturalny, z czarnuszką, z czosnkiem mix, z pomidorem mix, z pistacjami, z orzechami, z papryką mix, z chilli, z kozieradką, z żurawiną wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka - Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Lokalne miody kolejny raz ze złotym godłem

    Miody z Pasieki św. Ambrożego w Woli po raz czwarty zostały wyróżnione Złotym Godłem QI i tytułem Najwyższa Jakość Quality International 2023 w kategorii „QI product - produkt najwyższej jakości”.

  • Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej rozwija się

    Lokalni producenci, których wyroby otrzymały certyfikat, komisja oraz przedstawiciele koordynatora - Powiatu Pszczyńskiego spotkali się w skansenie, aby podsumować dotychczasowe i zaplanować kolejne działania związane z dalszym rozwojem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.