Zapraszamy lokalnych twórców do składania wniosków o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej

Do końca stycznia lokalni producenci mogą składać wnioski o przyznanie ich wyrobom certyfikatu „Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej”. To już drugi nabór, w którym znak jakości mogą otrzymać produkty cenne lokalnie - tradycyjne, naturalne, wytwarzane rękami producentów z dbałością o najmniejszy detal.

Kolarz zdjęć z produktami oznakowanymi Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej

W wyniku pierwszej certyfikacji znak jakości przyznano 26 produktom wytwarzanym przez 13 lokalnych producentów. W tym gronie znalazły się m.in. produkowane w domowych zagrodach sery kozie i krowie, borowina i solanka z goczałkowickich złóż, miody, mydła, woreczki z lawendą, chleb, pasztet z gęsiną, kopy pszczyńskie, rolada śląska z kluskami i modro kapusta, czepidło, jaja oraz pszczyńskie grzybki.

- Produkty oznaczone lokalną marką to świadectwo aktywności, działalności i pasji naszych mieszkańców - mówi Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński i dodaje, że lokalni producenci z pasją i przekonaniem włączyli się w tworzenie marki, współpracując przy tworzeniu jej zasad, uczestnicząc w wielu wydarzeniach i wspierając się wzajemnie, wykorzystując i promując produkty pozostałych wytwórców.

Grupa osób stoi w sali sesyjnej starostwa powiatowego.
Lokalni producenci, których produkty otrzymały znak jakości podczas pierwszego naboru

Nabór wniosków potrwa do 31 stycznia

Zapraszamy lokalnych twórców i producentów z terenu powiatu pszczyńskiego do składania wniosków o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej dla swoich produktów.

Decydując się przejść proces certyfikacji, producenci muszą spełnić określone kryteria i poddać się ocenie komisji certyfikacyjnej. Znak jakości przyznawany jest na okres dwóch lat z możliwością przedłużenia.

Wnioski wraz z wymaganymi załącznikami należy złożyć do 31 stycznia 2023 r. (decyduje data wpływu wniosku) elektronicznie na adres e-mail: wnioski@powiat.pszczyna.pl lub dostarczyć do Starostwa Powiatowego w Pszczynie (ul. 3 Maja 10, Wydział Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej - pokój nr 7).

Wszystkie dokumenty można pobrać poniżej lub otrzymać w Starostwie Powiatowym w Pszczynie, w Wydziale Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej (pokój nr 7). Dodatkowe informacje związane z naborem można uzyskać pod numerem telefonu (32) 449 23 63.

Do pobrania:

Zasady przyznawania i używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: DOCX, rozmiar: 116.6 KB
Załącznik nr 1 - Kryteria certyfikacji w ramach Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: DOCX, rozmiar: 114.02 KB
Załącznik nr 2 - Wniosek o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: DOCX, rozmiar: 116.01 KB
Załącznik nr 3 - Wniosek o ponowne przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: DOCX, rozmiar: 113.77 KB
Załącznik nr 4 - Wniosek o honorowe przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: DOCX, rozmiar: 109.61 KB
Załącznik nr 5 - Wzór umowy o używaniu Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: DOC, rozmiar: 161.5 KB
Załącznik nr 6 - Wzór certyfikatu nadania lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: DOCX, rozmiar: 155.77 KB
Załącznik nr 7 - Księga identyfikacji wizualnej znaku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, format pliku: PDF, rozmiar: 8.65 MB

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Nabór wniosków o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej

    Niebawem poszerzy się lista produktów oznaczonym znakiem jakości „Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej”. Ruszył drugi nabór wniosków o przyznanie certyfikatu cennym lokalnie produktom - tradycyjnym, naturalnym, wytwarzanym rękami producentów z dbałością o najmniejszy detal. Wnioski można składać do końca stycznia 2023 r.

  • Lokalne miody z kolejnym wyróżnieniem

    Miody z Pasieki św. Ambrożego w Woli kolejny raz zostały wyróżnione Złotym Godłem QI i tytułem Najwyższa Jakość Quality International 2022 w kategorii „QI product - produkt najwyższej jakości”.