Naturalne miody z lokalnej pasieki

Rzepakowe, wielokwiatowe, akacjowe, lipowe, nawłociowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe mają wiele właściwości zdrowotnych. Miody odmianowe z Pasieki św. Ambrożego, którą prowadzą Dorota i Bartłomiej Pękałowie uzyskały certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.

Słoiki z miodami a za nimi opakowania kartonowe na prezenty.
fot. Pasieka św. Ambrożego

Miody odmianowe z Pasieki św. Ambrożego w Woli to produkty w 100% naturalne. Certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej przyznano grupie wytworów, którą tworzą: miody rzepakowe - łagodne z wyczuwalną nutą goryczy, miody wielokwiatowe - polecane dla dzieci ze względu na słodki smak, miody akacjowe - korzystanie wpływające na układ odpornościowy, miody lipowe - wykazujące wysokie działania antybiotyczne, miody nawłociowe - zalecane w chorobach infekcyjnych dróg oddechowych, miody spadziowe ze spadzi liściastej - wykazujące działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne oraz miody nektarowo-spadziowe, które działają wspomagająco w grypie i przeziębieniu.

Poza miodami w standardowych słoikach w Pasiece św. Ambrożego można nabyć także miodowe upominki i zestawy prezentowe pasujące na wszelkie okazje. Począwszy od ślubów, poprzez urodziny czy święta, kończąc na odwiedzinach u znajomych z dziećmi. Produkty przyozdobione są naturalnymi materiałami m.in. suszonymi kwiatami i ziołami. Istnieje możliwość personalizacji. - W zestawach prezentowych można samemu określić ich zawartość po wcześniejszym ustaleniu ceny - informuje Dorota Pękała, która z mężem Bartłomiejem prowadzi Pasiekę św. Ambrożego w Woli.

Miód w słoiku otoczony wiankiem z bukszpanu.
fot. Pasieka św. Ambrożego

Pszczelarstwo jest słodką pasją małżeństwa. - Produktów, które oferujemy nie byłoby, gdyby nie miliony pszczół zasiedlających nasze ule. Tak naprawdę to one miód wytwarzają, a my go tylko pozyskujemy - mówi Dorota Pękała i dodaje, że na każdym etapie produkcji miodu największy nacisk wraz z mężem kładą na jakość oferowanych produktów.

Historię „Pasieki św. Ambrożego zapoczątkował tata Bartłomieja, Eugeniusz, który po ciężkiej pracy relaksował się jako opiekun kilku rodzin pszczelich. Bartek zaczął podpatrywać ojca już jako nastolatek i coraz bardziej interesować się życiem tych szlachetnych owadów. Uczestnicząc w licznych kursach i szkoleniach, a także ucząc się na sukcesach i błędach zdobył tytuł Mistrza Pszczelarza, a dorobek swojego ojca powiększył kilkukrotnie.

Bartłomiej zajmuje się bezpośrednią pracą przy pszczołach - dba o ich dobrostan i rozwój oraz przeprowadza miodobranie. Wszystkie czynności związane z konfekcjowaniem należą do Doroty, która zajmuje się także reklamą produktów. - Wybieramy materiały przyjazne środowisku - papier, jutę, wełnę drzewną, a nawet biodegradowalny skropak do wypełniania wysyłanych paczek - mówi Dorota Pękała.

Miody odmianowe można nabyć w Pasiece św. Ambrożego w Woli przy ul. Zbożowej 9 oraz w sklepie internetowym otwiera się w nowym oknie.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Zapraszamy na Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej

    4 i 5 czerwca na pszczyńskim rynku odbędą się „Mały Brzym” oraz „Spotkania pod Brzymem”, a mieszkańcy i turyści będą mogli poznać, posmakować i zaopatrzyć się w lokalne produkty, którym przyznano certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.

  • Zapytanie ofertowe

    Zapraszamy do składania ofert na wykonanie składanego namiotu promocyjnego/wystawowego.

  • Wypiekany z tradycją, pasją i sercem

    Chleb z łopaty z chrupiącą skórką to ulubieniec klientów Piekarni-Cukierni „u Brzęczka”. Produkt uzyskał certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.