Powiat pszczyński - podstrona

Początkiem kwietnia zostaną wręczone certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej dla jakościowych produktów

W ostatnich tygodniach komisja certyfikacyjna spotkała się z wszystkimi wnioskodawcami i oceniła, czy dany produkt może otrzymać znak jakości dla wyrobów cennych lokalnie.

Kobieta trzyma tekturowe pudełko z lokalnymi miodami
euroregion logo

Certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej będzie potwierdzeniem, że dany produkt pochodzi z powiatu pszczyńskiego, jest przyjazny środowisku naturalnemu, oparty na tradycjach i powstał z miejscowych surowców.

Końcem ubiegłego roku prowadzony był nabór wniosków o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Osoby fizyczne, podmioty i organizacje, przedsiębiorstwa, rolnicy czy pszczelarze mogli starać się o przyznanie certyfikatu dla produktu lub grup produktów z powiatu pszczyńskiego. Ostatecznie wnioski złożyło 18 producentów dla 33 tradycyjnych produktów.

O tym, czy dany wyrób otrzyma znak jakości zdecydowała komisja certyfikacyjna, w skład której wchodzą między innymi przedstawiciele Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej, Powiatu Pszczyńskiego, a przede wszystkim lokalni twórcy i producenci: Grzegorz Cempura - przewodniczący, Damian Cieszewski - wiceprzewodniczący, Ewa Witosz, Marlena Przewoźnik, Marek Ryguła, Jarosław Nowak, Wanda Wyroba, Dominika Gonciarz oraz Grzegorz Sztoler. Członkowie komisji spotkali się z wszystkimi wnioskodawcami i ocenili, czy dany produkt spełnia wymagane kryteria certyfikacyjne.

Członkowie komisji certyfikacyjnej stoją obok siebie w sali sesyjnej pszczyńskiego starostwa.
Członkowie komisji certyfikacyjnej

Komisja oceniła m.in. lokalne potrawy - pasztet z gęsiny, roladę śląską z kluskami i modrą kapustę, kopy pszczyńskie, mydła wyrabiane w pszczyńskiej manufakturze, jaja i pszczyńskie grzybki z gospodarstwa rolnego, miody z lokalnej pasieki, chleby od lokalnych piekarzy oraz sery, jogurty, mleko i masło z lokalnych gospodarstw, rękodzieło, kosmetyki i produkty lecznicze.

- Jesteśmy zachwyceni pomysłowością i kreatywnością lokalnych producentów, którzy są wierni tradycjom, a w tym co robią widać miłość do naszej ziemi. W wytwarzanie lokalnych produktów zaangażowane są nieraz całe rodziny, w miejscach zamieszkania powstały domowe wytwórnie. Te produkty to piękne świadectwo aktywności i pasji naszych mieszkańców. Fantastycznie spotkać się z tymi ludźmi i posłuchać o ich działalności - mówi Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.

Początkiem kwietnia oficjalnie poznamy produkty, które będą posługiwać się certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.

Logo marki to stylizowana róża pszczyńska, która znajdowała się na strojach ludowych, np. zapaskach. To typowy element haftu, który występuje tylko na ziemi pszczyńskiej. Każdy produkt z certyfikatem zostanie oznaczony tym znakiem.

Celem marki jest wspieranie lokalnej przedsiębiorczości, ludzi zaangażowanych w rozwój regionu oraz promowanie walorów ziemi pszczyńskiej. Jej koordynatorem jest Powiat Pszczyński. Powstaje specjalna strona internetowa i materiały promocyjne, a producenci będą promować swoje wyroby, a tym samym i powiat pszczyński podczas wydarzeń w Polsce i za granicą.

Na wdrożenie lokalnej marki Powiat Pszczyński, pozyskał środki unijne i krajowe w ramach projektu „Regionalne produkty - bogactwo pogranicza”, realizowanego wspólnie z czeskim partnerem - MAS Pobeskydí.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Lokalne miody kolejny raz ze złotym godłem

    Miody z Pasieki św. Ambrożego w Woli po raz czwarty zostały wyróżnione Złotym Godłem QI i tytułem Najwyższa Jakość Quality International 2023 w kategorii „QI product - produkt najwyższej jakości”.

  • Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej rozwija się

    Lokalni producenci, których wyroby otrzymały certyfikat, komisja oraz przedstawiciele koordynatora - Powiatu Pszczyńskiego spotkali się w skansenie, aby podsumować dotychczasowe i zaplanować kolejne działania związane z dalszym rozwojem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.