Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Karp będzie miał swoje święto

W najbliższą sobotę, 25 września na placu przy Urzędzie Gminy w Pawłowicach odbędzie się Śląskie Święto Karpia. To dobra okazja m.in. do poznania historii ryby, degustacji potraw, skorzystania z bezpłatnych porad dietetycznych, a także zrobienia zakupów u lokalnych producentów. Dzieci będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym, a dorośli sprawdzić swoją wiedzę o rybactwie.

Niebieska grafika z białym napisem Śląskie Święto Karpia w Pawłowicach. Pod spodem biały rys ryby.

Śląskie Święto Karpia rozpocznie się o godz. 9.00 od mistrzostw w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych, w których zmierzą się uczniowie szkół gastronomicznych. Tego dnia, na stoiskach lokalni producenci będą promować produkty regionalne i rękodzieło. Choć hasłem przewodnim święta jest karp to kupić będzie można także inne gatunki ryb, a oprócz nich m.in. sery, miody, wyroby z lawendy, produkty z goczałkowickiego uzdrowiska i wina.

Dzieci będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym „Taaaka ryba”. Zorganizowany zostanie także konkurs wiedzy o rybactwie. Tego dnia, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju zaprezentuje, jak tłoczy się olej rzepakowy. Na jednym ze stoisk będą udzielane bezpłatne porady dietetyczne. Pojawi się także możliwość dokonania pomiaru składu ciała. Na placu przy Urzędzie Gminy w basenie przygotowanym przez Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu będzie można zobaczyć różne gatunki ryb.

Na pawłowickim placu stanie patelnia polowa o prawie dwóch metrach średnicy, w której na żywym ogniu będzie przygotowywane rybne danie. Degustację zaplanowano na godz. 15.00, a tuż przed nią - członek Stowarzyszenia Rybackiego „Żabi Kraj” dr Henryk Białowąs opowie o historii najpopularniejszej ryby w regionie - karpiu. Czas będą umilać zespoły regionalne, a na zakończenie imprezy po ogłoszeniu wyników w konkursie kulinarnym i plastycznym przed publicznością wystąpi zespół Happy Jędrowski Show.

Organizatorzy: Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gmina Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Patronat nad wydarzeniem objęli m.in. Powiat Pszczyński oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Harmonogram

Godz. 9.00 - rozpoczęcie mistrzostw w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych i otwarcie wystawy lokalnych produktów,
Godz. 13.00 - wystąpienie gospodarzy i zaproszonych gości,
Godz. 14.45 - dr Henryk Białowąs - prelekcja nt. historii karpia,
Godz. 15.00 - degustacja dania niespodzianki z patelni polowej,
Godz. 16.00 - ogłoszenie wyników mistrzostw w przyrządzaniu potraw z ryb.

Dodatkowe atrakcje: konkurs wiedzy o rybactwie i produktach lokalnych oraz plastyczny dla dzieci, pokaz tłoczenia oleju, konsultacje z dietetykiem, występy zespołów regionalnych i śląskiego zespołu biesiadnego Happy Jędrowski Show.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości