Zapraszamy na inaugurację Festiawalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej i pokaz kulinarny Oliwii Piech
W najbliższą niedzielę 6 czerwca w parku pszczyńskim przy skansenie odbędzie się inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Lokalni twórcy będą oferować swoje cuda, a kulinarny talent zaprezentuje półfinalistka 6. edycji programu MasterChef Junior, Oliwia Piech.

W niedzielę w Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej wezmą udział lokalni twórcy, m.in. ze Studzienic, Pielgrzymowic, Goczałkowic-Zdrój, Ćwiklic, Piasku, Brzeźc i Wisły Wielkiej. Od godz. 12.00 do 18.00 w parku przy pszczyńskim skansenie będą oferować swoje produkty i usługi. Na stoiskach pojawią się m.in. wyroby z lawendy, naturalne kosmetyki firmy BeEco i produkty rękodzielnicze. Wytwórcy będą ofertować także produkty spożywcze, w tym nabiał z Gospodarstwa Przewoźnikówka i sery z Fromażerii GRÜNeR, miody ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej, jaja, makarony i konfitury z Wiejskiej Chaty oraz regionalne potrawy z rodzinnej firmy Rarytasy i Maszkety. - Powiat pszczyński to przestrzeń ludzi aktywnych, którzy ubogacają tę ziemię swoją pracą i pasjami. Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej będzie świętem lokalnych producentów, twórców sztuki ludowej, rzemieślników. Będzie pysznie i pięknie - zaprasza Barbara Bandoła, starosta pszczyński.
Organizatorzy szykują również dodatkową atrakcję - pokaz kulinarny Oliwii Piech, półfinalistki 6. edycji programu MasterChef Junior. W skansenie w godzinach od 14.00 do 17.00 mieszkanka Studzienic zaprezentuje swój talent. Będzie można nie tylko zobaczyć, jak gotuje, ale także skosztować jej potraw.

Projekt składa się z kilku wydarzeń. Lokalni producenci wzięli już udział w bezpłatnych warsztatach z zakresu promocji lokalnych produktów, które poprowadziła Olga Gałek z Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych, autorka polskiej definicji produktu lokalnego, która współpracowała z kilkunastoma regionami w zakresie budowania marki lokalnej. Lokalni twórcy będą promować swoje wyroby i usługi także w pierwszy weekend lipca i sierpnia na parkingu przy goczałkowickiej zaporze.
Galeria zdjęć z warsztatów dla lokalnych twórców:

Harmonogram Festiwalu Produktów Lokalnych Ziemi Pszczyńskiej
- niedziela, 6 czerwca - inauguracja festiwali w parku przy Skansenie "Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej"
12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z produktami lokalnymi
14.00 - 17.00 w skansenie - pokaz kulinarny Oliwii Piech, półfinalistki 6. edycji programu MasterChef Junior - 3-4 lipca - parking przy zaporze goczałkowickiej
12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z produktami lokalnymi - 7-8 sierpnia - parking przy zaporze goczałkowickiej
12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z produktami lokalnymi
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego