Ogólne

Oddali hołd pszczyńskim Żydom

Przedstawiciele władz samorządowych złożyli światło pamięci pod tablicą pamiątkową na budynku pszczyńskiego dworca kolejowego, aby oddać hołd deportowanym Żydom.

Starosta, zastępca burmistrza, sekretarz powiatu oraz Sławomir Pastuszka stojący przy pamiątkowej tablicy, w dłoniach trzymają zapalone znicze.

W maju przypada 81. rocznica deportacji pszczyńskich Żydów do Trzebini przez okupanta niemieckiego. Starosta pszczyński Barbara Bandoła, zastępca burmistrza Pszczyny Piotr Sidzina, sekretarz powiatu pszczyńskiego Szymon Sekta oraz historyk i opiekun cmentarza żydowskiego w Pszczynie Sławomir Pastuszka złożyli znicze pod tablicą pamiątkową na dworu kolejowym w Pszczynie.

O tragicznym losie pszczyńskich Żydów, których wyrzucono z mieszkań i miasta przypomniał Sławomir Pastuszka. - Brutalnie pozbawiono ich domu, małej ojczyzny, obdarto z własnej tożsamości i wbrew woli deportowano do obcego miasta. Po przyjeździe ich życie odwróciło się do góry nogami - zaznaczył. Historyk, członek Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Katowicach oraz potomek deportowanych odmówił także modlitwę „El Male Rachamim” za dusze zmarłych.

Tablica pamięci została zawieszona na południowej ścianie dworca kolejowego w Pszczynie z inicjatywy Sławomira Pastuszki w październiku ubiegłego roku. Ufundowały ją samorządy, powiat pszczyński oraz gmina Pszczyna.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Przedsiębiorczość

    Młodzi i chętni do pracy

    Ogromnym zainteresowaniem cieszył się Kiermasz Pracy Wakacyjnej, zorganizowany przez Powiatowy Urząd Pracy w Pszczynie.

  • Ogólne

    Beach Soccer w drugą niedzielę lipca

    11 lipca odbędzie się Turniej Piłki Nożnej Plażowej o Puchar Ziemi Pszczyńskiej. Zostanie on rozegrany na boisku piaskowym POSiR-u po raz dwunasty.

  • Oświata

    Portugalia w smakach i kulturze

    W maju grupa uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie wraz opiekunami wyjechała na dziesięć dni do Portugalii w ramach projektu „Sięgnij po więcej”. Tematem wyjazdu były warsztaty kulinarne, językowe i kulturowe.