Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Warsztaty kulinarne z Piotrem Polakiem

Po raz kolejny zainteresowani uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych w szkolnej pracowni gastronomicznej.

fot. PZS nr 2

Zajęcia odbyły się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. To już druga edycja warsztatów z Piotrem Polakiem - szefem kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, laureatem wielu nagród, półfinalistą Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

Tematem przewodnim warsztatów była „Kuchnia polska z tradycją w tle”. Każdy z uczniów samodzielnie, ale pod czujnym okiem szefa kuchni i jego asystenta, wykonał zaplanowane potrawy, uważnie słuchając cennych uwag i praktycznych wskazówek. Efektem ich pracy były następujące potrawy:
- tradycyjny zakwas buraczany na barszcz czerwony,
- pierś z kaczki „na różowo” z karmelizowanymi jabłkami,
- kaszotto, czyli kasza pęczak z porem i pieczarkami w sosie śmietanowym,
- pszenny chleb ze słonecznikiem.

Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją potraw i grupowym pamiątkowym zdjęciem. Takie wspólne gotowanie pozwala na poszerzenie umiejętności zawodowych uczniów, a równocześnie rozwija zainteresowanie sztuką kulinarną.

Agnieszka Paszek

(źródło: PZS nr 2)

Inne wiadomości

  • Środowisko

    Ostrzeżenie hydrologiczne

    Biuro Prognoz Hydrologicznych w Krakowie Wydział Prognoz i Opracowań Hydrologicznych w Krakowie wydało ostrzeżenie o suszy hydrologicznej.

  • Ogólne

    Zarząd Powiatu Pszczyńskiego z absolutorium

    Podczas środowej sesji Rady Powiatu Pszczyńskiego radni zdecydowali o udzieleniu Zarządowi Powiatu wotum zaufania oraz absolutorium z wykonania budżetu. Zatwierdzone zostało również sprawozdanie finansowe Powiatu za miniony rok.