Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej - promocja dziedzictwa, tradycji i jakości
Powiat Pszczyński zaprasza do udziału w wyjątkowym wydarzeniu, które w centrum stawia lokalność, tradycję i jakość. Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej w tym roku to dwie odsłony jednego święta - łączącego kulinarne dziedzictwo, rzemiosło i folklor. Wydarzenie odbędzie się w dwa weekendy w dwóch lokalizacjach.

Na Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej zapraszamy 31 maja i 1 czerwca w godzinach 12:00-18:00 na pszczyński rynek oraz 7 i 8 czerwca w godzinach 12:00-18:00 do Skansenu - Zagrody Wsi Pszczyńskiej.
Wydarzenie, którego ideą jest promocja produktów oznaczonych Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej, to okazja do zakupu wysokiej jakości swojskich wyrobów i rękodzieła, ale także przekazywania tradycji oraz udziału w warsztatach.

Święto lokalnych smaków i rzemiosła
Podczas obu festiwalowych weekendów lokalni producenci - rolnicy, pszczelarze, koła gospodyń wiejskich, rękodzielnicy i restauratorzy będą oferować produkty wyróżnione certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Będzie można spróbować i zakupić m.in. naturalne, tradycyjne sery, miody, kołocze i inne wypieki, przetwory, makarony, naturalne kosmetyki oraz unikatowe wyroby rzemieślnicze.
Swoje produkty zaprezentuje ponad 20 certyfikowanych producentów, w tym: Gospodarstwo Przewoźnikówka, Gospodarstwo Rolne Spyra, „Nudel Ula”, Bożena Rokita, Piekarnia-Cukiernia „u Brzęczka”, Pasieka św. Ambrożego, Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój, „Lawenda pod lasem”, Farma Różnorodności, Gospodarstwo Rolne Śmieja, Piekarnia Małgorzata Tetla, Anna Baron, Książęca Tradycja, KGW Ćwiklice, Kozia Rodzinka, Anna Hanslik, Góra Sera, Gospodarstwo Szczotka, Restauracja „Zacisze” oraz Zbigniew Kowalonek i Jerzy Rupa.
Do tego podczas Festiwalu na pszczyńskim rynku, w sobotę 31 maja producenci we współpracy z Towarzystwem Miłośników Ziemi Pszczyńskiej zapraszają na ciekawe warsztaty rękodzielnicze i nie tylko:
- Bożena Rokita: warsztaty tworzenia laleczek lub podstawek pod kubki z włóczki,
- Piekarnia-Cukiernia „u Brzęczka”: warsztaty robienia bułek - „żymły,
- „Lawenda pod Lasem”: warsztaty „Świat Zapachów - robienie szyszek zapachowych z naturalnymi olejkami eterycznymi, cukru lawendowego oraz woreczków ziołowych
- Farma Różnorodności: warsztaty „Bajeczna kąpiel” - kolorowe musujące sole kąpielowe,
- Gospodarstwo Rolne Śmieja: warsztaty „Zrób kluskę”,
- Anna Baron: warsztaty „Szydełkowe cuda” - ozdoby robione na szydełku
Święto skansenu i kultury ludowej
Podczas obu weekendów w Pszczynie wiele będzie się działo, a Festiwal Lokalnych Produktów będzie towarzyszył 49. Przeglądowi Zespołów Ludowych Ziemi Pszczyńskiej „Spotkania pod Brzymem" oraz jubileuszowi 65-lecia Zespołu regionalnego Pszczyna (1 czerwca, rynek w Pszczynie). 31 maja w Pszczynie zaplanowano Ludowy Dzień Dziecka.
Z kolei podczas kolejnego festiwalowego weekendu: 7-8 czerwca, świętowany będzie jubileusz 50-lecia pszczyńskiego Skansenu. Przez dwa dni będzie można bezpłatnie zwiedzać Skansen i uczestniczyć w tematycznych pokazach w każdej z chałup - od kulinariów i rzemiosła, przez prezentacje gwary, aż po tradycyjne gry i zabawy.
W sobotę odbędą się również warsztaty tańca ludowego zakończone wiejską potańcówką, a niedziela upłynie pod znakiem dziecięcego folkloru - podczas 23. Pszczyńskich Prezentacji Dziecięcych Zespołów Regionalnych „Mały Brzym” zaprezentuje się 13 zespołów. Finałem będzie koncert Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca „Katowice”.
Wspólne budowanie marki lokalnej
- Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej to doskonały przykład, jak samorząd może wspierać lokalnych producentów i jednocześnie promować regionalną tożsamość - podkreśla Grzegorz Wanot, starosta pszczyński. - Poprzez certyfikację produktów i tworzenie przestrzeni do ich prezentacji, budujemy markę ziemi pszczyńskiej opartą na jakości, tradycji i zaangażowaniu naszych mieszkańców, którzy są niezwykle kreatywni, pracowici i stanowią o sile naszego powiatu - dodaje starosta.
Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej to wydarzenie otwarte, na które zaproszeni są wszyscy - mieszkańcy, turyści, rodziny z dziećmi, pasjonaci folkloru i lokalnych smaków. To wyjątkowa okazja, by poczuć klimat regionu, poznać ludzi, którzy tworzą jego unikalność i wspólnie celebrować to, co lokalne.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego