Promocja książki z przepisami gospodyń z powiatu pszczyńskiego
Zapraszamy na promocję najnowszej publikacji wydanej przez Powiat Pszczyński „Tradycje i Kulinaria Ziemi Pszczyńskiej”. Wydarzenie, połączone ze spotkaniem z kołami gospodyń wiejskich z terenu powiatu, odbędzie się w czwartek, 20 marca o godzinie 16:00 w sali gimnastycznej Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie. Wstęp jest wolny.

Publikacja zawiera zbiór przepisów na tradycyjne, lokalne dania, przekazywane z pokolenia na pokolenie na ziemi pszczyńskiej. To opowieść o dziedzictwie, którym dzielą się z nami nasze babcie, mamy i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu pszczyńskiego.
Książka jest podsumowaniem sześciu edycji Powiatowych Konkursów „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej”, które Powiat Pszczyński organizował wspólnie z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Gospodarzem każdego z nich była inna gmina, a ich tematyka skupiała się na: wielkanocy, gęsi marcińskiej, kiszonej kapuście i innych przetworach, rybach, świniobiciu i maszketach na ziemi pszczyńskiej.
- Ziemia Pszczyńska, bogata w tradycje i zwyczaje, może poszczycić się unikalnym dziedzictwem kulinarnym, które warto pielęgnować i przekazywać dalej. Dzięki tej książce, każdy z nas ma szansę stać się częścią tej wyjątkowej tradycji, odkrywając na nowo smaki, które od zawsze były bliskie sercu mieszkańców naszej ziemi - mówi Grzegorz Wanot, starosta pszczyński.
Podczas promocji nie zabraknie degustacji dań, przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych przez uczniów kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Zostaną one wykonane według przepisów zawartych w książce pod okiem gospodyń z KGW. Częścią promocji będą także rozmowy o tradycjach kulinarnych regionu, a uczestnicy będą mogli podziwiać występ Zespołu Pieśni i Tańca z Chorzowa.
Promocja publikacji odbędzie się w czwartek, 20 marca o godzinie 16:00 w sali gimnastycznej Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie w Pszczynie (ul. Szymanowskiego 12). Wstęp jest wolny.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego