Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Pyszna Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej

W sali widowiskowej Urzędu Gminy Goczałkowice-Zdrój odbył się I Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej".

konkurs kulinarny

Jest to kolejna, nowa edycja konkursu kulinarnego, której organizatorami są powiat pszczyński, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Pszczynie oraz gminy powiatu pszczyńskiego - konkurs odbywać będzie się co roku na terenie innego gminnego samorządu. Tematem tegorocznej edycji konkursu była „Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej”, a gospodarzem była gmina Goczałkowice-Zdrój. Gości przywitali wicestarosta pszczyński, Krystian Szostak, wójt Goczałkowic-Zdroju, Gabriela Placha oraz Anna Rogala-Romanek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.

W konkursie wzięło udział sześć kół gospodyń wiejskich oraz nieformalna grupa z Czarkowa (zespoły zgłaszały gminy naszego powiatu): Koło Gospodyń Wiejskich w Goczałkowicach-Zdroju, Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiórze, Koło Gospodyń Wiejskich w Woli, Koło Gospodyń Wiejskich w Jarząbkowicach, Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźcach, grupa nieformalna Team Rodziny Kubis z Czarkowa oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Rudziczce. Zadaniem kulinarnych zespołów było przygotowanie i zaprezentowanie potraw nawiązujących do tradycji wielkanocnych - śniadania wielkanocnego, deseru oraz dania dowolnego.

Potrawy oceniało specjalnie powołane na ten cel jury w składzie: Łukasz Kozioł - restaurator, Szymon Bracik - szef kuchni restauracji Wodna Wieża, Anna Haka-Otręba - plastyk oraz Klaudia Roksela - właścicielka firmy Gryfnie, znanej z kultywowania tradycji, gwary i zwyczajów Górnego Śląska. Komisja kierowała się głównie nawiązaniem do tradycji śląskiej, zastosowaniem produktów regionalnych oraz estetyką podania. Werdykt nie był łatwy, bo i stoły uginały się od wielkanocnych pyszności, jak faszerowane jaja, domowe szynki i kiełbasy, pasztety, ryby w zalewach, zupy, rozmaite mięsa oraz baby czy serniki.

KGW Jarząbkowice

I Powiatowy Konkurs Potraw wygrały panie z KGW Jarząbkowice.

Członków jury zachwycił królik w sosie śmietankowym, gałuszki szare oraz sałatka z buraczków, przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jarząbkowicach. I to do jarząbkowiczanek powędrowała I nagroda. Panie serwowały także tymbaliki, jajka faszerowane sosem chrzanowym z szynką, szynkę swojską z sosem chrzanowym oraz pyszny sernik tarty. Drugie miejsce zajęły panie z KGW Wola, które przygotowały m.in. sałatkę ziemniaczano-śledziową, faszerowaną kaczkę, a jako deser - wieniec świąteczny, a trzecie miejsce - KGW Goczałkowice-Zdrój. Gospodynie z Goczałkowic przygotowały jaja wielkanocne, pasztet z dzika, karasia w zalewie octowej, białą kiełbasę w piwie, rolady śląskie z kaszą gryczaną oraz deser serowy.

Widownia także wybrała zwycięzcę i jej gusta w 100 procentach pokryły się z gustami jury. Także królik w sosie śmietankowym przygotowany przez KGW Jarząbkowice zdobył specjalną nagrodę publiczności.

I Powiatowy Konkurs Kulinarny uświetnił swym występem Zespół Folklorystyczny Goczałkowice. Katarzyna Kapias z Ogrodów Pokazowych KAPIAS, opowiadała, jak powinno się stworzyć śląską palmę wielkanocną i jaka jest jej symbolika.

Wszystkie zespoły biorące udział w tegorocznej edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody o równorzędnej wartości ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Pszczynie.

(źródło: powiat, gmina Goczałkowice)

Inne wiadomości

  • Wykaz nieruchomości przeznaczonej do oddania w dzierżawę

    Zgodnie z art. 35 ust. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (t.j. Dz. U. 2023 r. poz. 344 z późn. zm.) Starosta Pszczyński, wykonujący zadania z zakresu administracji rządowej jako organ reprezentujący Skarb Państwa w sprawach gospodarowania nieruchomościami, podaje do publicznej wiadomości wykaz dla nieruchomości położonej w Woli, gm. Miedźna, stanowiącej własność Skarbu Państwa, przeznaczonej do oddania w dzierżawę.

  • Ogólne

    Michał Buła z Piasku ze złotem i rekordem w wyciskaniu sztangi leżąc

    Michał Buła z Piasku w grupie zawodników do 107 kg w kategorii senior wśród niepełnosprawnych zdobył złoto podczas 21. Ogólnopolskich Integracyjnych Zawodów w Wyciskaniu Sztangi Leżąc. Wycisnął 161 kg, ustanowił swój rekord w zawodach, a tym samym został najlepszym zawodnikiem Stowarzyszenia Integracyjnego Eurobeskidy.